NYÍLT LEVÉL A FIATAL VÁLLALKOZÓKNAK

2018.11.16

A minap részt vettem egy nagyszabású üzleti rendezvényen, ahol számos előadó kapott esélyt arra, hogy jól szervezett, kiemelkedő látványtechnikával bíró körülmények között tartson előadást több száz érdeklődő vállalkozó számára.

Összegezve, sokadmagammal tanúja lehettem annak, mit jelent teljes mértékig tiszteletlennek lenni és erre inspirálni tömegesen a jövő nemzedéket.

Előrebocsátom, senkit nem fogok nevén nevezni, pontosan az embertársi tiszteletemből fakadóan, valamint ismételten megjegyzem, a rendezvény szervezői kitettek magukért, hogy olyan -egyáltalán nem magától értetődő- lehetőséget biztosítsanak a hazai kezdő ügyvezetőkből verbuvált előadók számára, amit megköszönni kellett volna, minimum a színvonalhoz méltó alapos felkészüléssel.

Amikor az előadók szájából elhangzik az a mondat (többször is) a vállalkozásindítással kapcsolatban, hogy

Ha nincs is tapasztalatotok még, nem értetek még annyira hozzá, akkor is vágjatok bele és kamuzzatok! Kamuzni kell! Kamuzni és kamuzni addig, amíg lesz elég tapasztalatotok!

vagy egy véleményalkotáskor az egyik opcióra azt a szót használni a pódiumról, hogy

szar

vagy harmadszorra nekifutni egy mondatnak, aminek csak annyi a vége, hogy

őőőőő... jaj (hihi) kicsit zavarban vagyok ennyi ember előtt, elnézést!

(nem hiszem, hogy nem tájékoztatták az esemény méretéről és körülményeiről)

akkor egyszerre vagyok felháborodva és fáj a szívem azért, hogy egyetlen mondattal döntik romba, sőt! csírájában fojtják el több száz fiatalban az alábbi -mára már kevéssé ismert- fogalmakat:

Üzleti etika

Vagyis semmi esetre sem kamuzom, hanem a saját valódi előnyeimre, tapasztalataimra helyezem a hangsúlyt és a potenciális ügyfelemet/partneremet erről tájékoztatom igényesen, miközben gőzerővel dolgozom azért, hogy mindabban, amire még nem vagyok elég rátermett tovább képezzem magam időt és energiát nem sajnálva.

Többek között...

  • Idetartozik az a fajta tisztelet is, miszerint jelenlegi és későbbi ügyfeleimnek/partnereimnek összeszedetten írom meg kéréseimet, kérdéseimet, elképzeléseimet tartalmazó üzleti levelemet, nem pedig messengeren küldök rá egy fél mondatos elvárást.
  • Idetartozik az is, hogy ha nem tudok elmenni egy megbeszélt időpontra, bármilyen okból kifolyólag, akkor a rám készülő másik felet időben tájékoztatom erről.
  • Idetartozik, hogyha elégedetlen vagyok egy termékkel/szolgáltatással, akkor a nyilvános, nyomdafestéket nem tűrő fröcsögés helyett, tisztelettel teli kéréssel/kérdéssel fordulok az adott cégképviselőhöz, tudván vagy feltételezvén azt, hogy a tőle telhető legnagyobb igyekezettel dolgozik értem, ezért biztosan azon lesz, hogy a segítségemre legyen.
  • Idetartozik az is, hogy a szembe jövő lehetőségekért hálás vagyok és igyekszem viszonozni, nem pedig magától értetődőnek venni.


Üzleti terv és stratégiaalkotás

Bármibe fogok, pláne egy vállalkozásba, mindenekelőtt egy marketing és pénzügyi tervet tartalmazó üzleti tervet alkotok, melyben többek között felvázolom rövid és hosszú távú célkitűzéseimet is. Sok pénzzel lehet e nélkül is indulni, amennyiben nem mérvadó, hogy a céltalanság, az ad hoc megoldások, és az ezzel járó vakszerencsében bízó káosz majd elvégzi a dolgát.
Itt megjegyzem, ha van stratégiád, lesznek hozzá partnereid is, akik örömmel fognak majd kezet egy olyan emberrel, aki hozzájuk hasonlóan időt és energiát nem sajnálva építi a vállalkozását és egyben a növekedést sejtető jövőjét.


Retorika

Bármibe is fog az ember, elő kell tudni adnia az elképzeléseit, a szakdolgozatvédéstől a tervein alapuló konferenciák megtartásain át, az elért eredményeiről szóló előadásokig. Erre legalább olyan mértékben fel kell készülni, ahogy egy üzleti terv megírására.

Mit takar a felkészülés egy előadás esetében?

  • Pontokba szedem és megfelelően csoportosítom a mondandómat.
  • Ezeket nyugodtan magammal vihetem az előadásomra mankóként.
  • Figyelemfelkeltő felütéseket adok a prezentációmnak.
  • A hallgatóságomhoz beszélek, és belőlük érzelmet szeretnék kiváltani, mivel azonban nem csak kapni szeretnék, hanem adni is, megtisztelem őket azzal, hogy meghallgatnak és az elképzelésemet/tudásomat/munkámat... nem ledarálom nekik, hanem megosztom velük.

Véleményem mindenről lehet és kell is, hogy legyen, sőt fel kell készülnöm azok megvédésére is, de máshogy interpretálom azt a haveromnak és máshogy előadóként rengeteg ember előtt!

Nem beszélve arról, hogy maximálisan előtérbe kell helyeznem azt a tényt, hogy előadóként emberek vezetőivé válok hosszabb-rövidebb ideig, ezért disztingválok a véleményeim között és semmiféle kártékony elképzelésemre nem agitálok tömegeket, valamint otthon hagyom a szleng szótáramat!

Ha úgy tetszik, 'kamuzd' azt, hogy színvonalasan is tudsz beszélni!


Tisztelet a lehetőségadónak

Nem magától értetődő, hogy az embert potenciálok veszik körül. Legyél ezért rendkívül hálás és tiszteld meg a lehetőségadót azzal, hogy felkészülsz mindarra, amit kaptál, hogy azon a ponton, ahol Te megteheted, magad is adni tudj, mert ember vagy!


Tisztelet a hallgatóságnak

Akár egy ember hallgat, akár több száz, azért vannak jelen, mert kíváncsiak arra, amit mondani fogsz és bizonyos tekintetben példaként tekintenek Rád. Tiszteld meg őket és a joggal bírálható látszat menőzés helyett válj követendő példaképpé! Legyen minden általad kimondott gondolat nagy becsben tartható!


Értékképviselet

Sajnos már a legtöbb film, rendezvény is arra sarkallja az egyéneket, hogy a csilivili külcsínre helyezzék a hangsúlyt, a valóban lényeges belbecs helyett.
Az egyik legjobb marketing azonban, kilógni a sorból! Legalább ezért tedd meg, hogy mondandóddal, márkáddal valódi értéket képviselsz.


Nívó

A nívó nem más, mint az a minőség, ami belülről kívülre sugárzik és egyszerűen végigsöpör mindenen. Sokszor apróságokon múlik! Egy előadásra felkészüléskor megmutatkozhat a vázlatodat tartalmazó logózott kártyáidon is, de ügyvezetőként az alkalmazottaiddal, partnereiddel való bánásmódodon is! Ezeket jó ha tudod, toldozás-foltozás helyett.


Kedves Fiatal Vállalkozók! Azért lettem marketinges, mert hiszek bennetek, az álmaitokban és tudom, hogy megfelelő módon valóra lehet váltani azokat.

Azt kívánom Nektek, hogy busásan térüljön meg minden értékeket képviselő, kemény munkátok, türelmetek, tervezésetek és felkészülésetek!


Jó hír! Ez a fajta hozzáállás mindig megtérül és siker övezi. ;)Üdvözlettel,

Kvassai-Molnár Alma